Tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 3 dkg (tejben feloldott) élesztő
- kis só
Töltelék:
- 25 dkg cukor
- 25 dió dió
- fahéj
- 8 dkg mazsola
- piskóta- vagy kekszmorzsa
50 deka lisztet, 20 deka vajat és 6 deka porcukrot összemorzsolunk és 3 tojássárgájával, 1 egész tojással és 3 deka, kevés tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk (nem túl keményet). Addig dolgozzuk ki, amíg a gyúródeszkáról egy csomóban leválik. Akkor 10 percig pihentetjük. Ezután cipókat formázunk, amennyi a tésztából telik. Nyújtófa segítségével a cipókat elnyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel. Ezután összecsavarjuk. Tojással kétszer megkenjük és meleg sütőben lassan kisütjük. Nagyon szép márványos lesz a tekercs, ha egy egész tojást és 2 tojássárgáját egy csészében jól összekeverünk, és egy tollal vagy ecsettel kétszer bekenjük vele a bejglit, egy órai pihentetés után. A tölteléket a következőképpen készítjük el: 25 deka cukrot egy edényben 2 deci vízzel felfőzünk. Belekeverünk 25 deka darált diót, egy kis törött fahéjat, 5-8 deka tisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat. Teljesen kihűtve kenjük az elnyújtott tésztába. Ügyeljünk, hogy a töltelék nedves, folyós ne legyen, mert így megrepeszti sütés közben a bejglit. Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál szebben sül meg a bejgli. Sütés közben a töltelék ismét felhevül, leveses lesz, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a töltelék száraz marad, vagy a tészta emiatt nem lesz tökéletes. A diótöltelékbe tehetünk ízlés szerint cukrozott gyümölcsöt, szárított gyümölcsféléket is, csak lekvárt vagy ehhez hasonlókat nem, mert ettől a töltelék folyékony lesz és sütés közben a tészta ettől is felreped.
Ha a tölteléket szárazabbra akarjuk elkészíteni, igen ajánlatos a diótöltelékbe a kihűlés után pár deka piskóta- vagy kekszmorzsát keverni. Így nagyon jó ízű és szépen vágható tölteléket készíthetünk.