A tésztához (3 rúdhoz):
- kb. 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sütőmargarin vagy vaj
- 1 mokkáskanál só
- 2 tojás
A nyújtáshoz:
- liszt
A cseresznyés töltelékhez (1 rúdhoz):
- 50 dkg kimagozott cseresznye
- 5 dkg darált dió
- 2-3 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A túróshoz (1 rúdhoz):
- 50 dkg túró
- 5 dkg mazsola
- citrom reszelt héja
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál tejföl
- 1 tojás
A töltelékek alá:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
A tepsi kikenéséhez:
- 2 dkg vaj
A rudak lekenéshez:
- 1 tojás
A tetejére:
- porcukor
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóival kemény kelt tésztát dagasztunk. Ezt a tésztát nem kelesztjük, egyszerre dolgozunk vele. 3 egyforma részre vágjuk, egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben, kissé ferdén, 2 ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középen 1 evőkanál zsemlemorzsával meghintjük, erre kerül a töltelék.
A túrótöltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk. A cseresznyés töltelék hozzávalóit is összekeverjük.
A tésztát a töltelékre, az előzőleg bevagdosott részeit egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk. Tepsibe helyezzük, felvert tojással lekenjük, és sütőben megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!