- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 1 tojás
- 1,5 dl tej vagy tejszín
- 4 alma szeletelve
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Az almát a cukorral, a vaníliával és a narancs reszelt héjával, valamint a kifacsart levével összekeverjük, majd egy tűzálló tálban terítjük. Letakarjuk fóliával, és 30 percig pároljuk. Ez idő alatt elkészítjük a tésztát: a lisztet a cukorral, sütőporral, sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a tejszínt. Fakanállal jól eldolgozzuk. A megpárolt almára kiskanállal gombócokat teszünk, vagyis befedjük a gyümölcsöt. Tetejére fahéjas cukrot szórunk. Ezután visszatesszük a sütőbe /most már fólia nélkül/ és szép pirosra sütjük.
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, pl. cseresznyével is. Ekkor a narancslé helyett citrommal ízesítettem. Ezt a sütit nem lehet szeletelni, inkább olyan kanalas édesség. Nagyon finom, és gyorsan elkészül.
Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptje.