A süti eredeti neve Mrs Post’s Lemon Drizzle Cake, és egy Helen Post nevű hölgyhöz fűződik, aki kiváló cukrász volt, és Paul Hollywood családjának közeli barátjaként Paul nála kóstolhatta életében a legeslegfinomabb változatát ennek a süteménynek. Szerencsések vagyunk, hogy mi is megkóstolhatjuk, fogadjátok szeretettel a receptet:
A tésztához:
- 75 g puha vaj (+ a megkenéshez)
- 125 g kristálycukor
- 150 g finomliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 közepes tojás
- 1 evőkanál Lemon Curd (Citromkrém)
- 2 és 1/2 evőkanál tej
A sziruphoz:
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál kristálycukor
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vékonyan vajazzunk ki, majd sütőpapírral is béleljünk ki egy 1 kilós vekni méretű kenyérsütőformát (az enyém pereme 22 × 11, az alja pedig 19 × 9 cm-es).
Verjük fel a vajat a cukorral együtt egy nagyobb tálban. Használhatunk kézi mixert is, de akár fakanállal is kidolgozhatjuk. Akkor jó, amikor már nagyon könnyű habos, ehhez kb. 10 perc keverés kell. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a tojásokat, a citromkrémet és a tejet, miközben folyamatosan keverjük. Dolgozzuk ki szép sima, egynemű tésztává. Töltsük a masszát az előkészített formába, majd süssük 40-45 percig, tűpróbáig.
Ezalatt keverjük össze a citrom reszelt héját és kifacsart levét a cukorral. Amikor a sütemény elkészült, vegyük ki a sütőből és kanállal oszlassuk el a forró tészta tetején a szirupot, majd így hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Miután kihűlt, akkor szeleteljük.
Nagyon ízletes és valóban egyszerű sütemény!
A receptet Szabókiné Jung Andrea készítette el Paul Hollywood: How to Bake című könyvéből.