Őzgerincfomában vagy kisebb tepsiben, sőt, még muffinként is megsüthetitek ezt a finom kis kevert tésztát. Mindenképpen nagy sikere lesz!
A tésztához:
- 220 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2,4 dl natúr joghurt (görög, jó sűrű, krémes)
- 220 g kristálycukor
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1,2 dl étolaj
A sziruphoz:
- 0,8 dl frissen facsart citromlé (kb. 2 citrom leve)
- 50 g kristálycukor
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Vékonyan olajozzunk és lisztezzünk ki egy kuglófformát (az enyém 22 cm-es). Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban kézi habverővel verjük fel együtt a joghurtot, a cukrot, a tojásokat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát, majd dolgozzuk össze a liszttel. Ezután pedig az olajat forgassuk bele egyenletes mozdulatokkal, hogy jól elkeveredjen. Töltsük a masszát az előkészített formába, majd süssük kb. 50 percig (tűpróba). A sütés ideje természetesen nagyban függ a választott formától!
Ezalatt a sziruphoz a citromlét és a cukrot folyamatosan kavargatva melegítsük fel mindaddig, amíg a cukorkristályok teljesen fel nem oldódnak, majd tegyük félre. Miután a kész tésztát kivettük a sütőből, hagyjuk a formában pihenni 10 percig.
Kétféle módon csorgathatjuk rá a szirupot: vagy még a formában itatjuk be vele a sütemény alját (ahogy én is tettem), vagy a kiborítás után csorgatjuk rá a tetejére. A lényeg, hogy mindenképpen még a meleg tésztába kell beitatni a finom édes szirupot. Ezután pedig rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt porcukorral meghintve, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.
Fantasztikusan finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény!
Szabókiné Jung Andrea receptje.