A tésztához:
- 3 dkg hámozott mogyoró
- 3 dkg datolya
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 2 tojás
- 12 dkg porcukor
A mázhoz és a díszítéshez:
- 10 dkg porcukor
- fél tojásfehérje
- 1 evőkanál rum
- 1 evőkanál mandulacsík
- 5-6 szem aszalt sárgabarack
A mogyorót apróra-darabosra vágjuk. A datolyát kimagozzuk, egészen apróra felkockázzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük. Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és datolyát. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (a légkeverésest 180°C-ra). A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk, és pici golyókat formálunk belőle. Háromszögalakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk – ezek sülés közben majd ‘összenőnek’. A középső bordamagasságon 15 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
A tetejére az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket apró kockákra vágjuk. A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal. Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk és kidíszítjük a vágott mandulával és sárgabarackkal. Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk. Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.
Ebből a mennyiségből kb. 20 darab sütemény készíthető. Őrölt fűszerfélékből magunk is készíthetünk mézeskalácsfűszert: 1 evőkanál keverékhez 1-1 csapott kiskanál fahéj, szegfűszeg, 1-1 késhegynyi szegfűbors, szerecsendió-virág, gyömbér, ánizs és kardamom szükséges.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!