A cukrászképzés első gyakorlati órájának tananyaga a brióskészítés… többek között. 😉 Idehaza is megpróbálkoztam vele, nem mondom hogy tökéletes, de ízre finom lett. Próbálok szorgalmas jó diák lenni, elkészíteni a vizsga próbadarabokat… hajrá mindenki! A hozzávalók és arányuk nem minden esetben tankönyvi lesz! 16 db készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej (kb.)
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojássárgája
- 5 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
- fél citrom reszelt héja
A kenéshez:
- 1 tojás
A szóráshoz:
- barna vagy jégcukor
Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, félretesszük. Egy tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük. Kovászt készítünk -> 1 dl langyos, de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1-2 evőkanál lisztet hozzátéve simára keverjük (az állaga kb. tejfölsűrűségű legyen) és meleg helyre téve érleljük. Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojássárgájával és szintén az alaphoz adjuk. Olvasztott margarinnal javítva az állagot, reszelt citrom héjjal fokozva az ízeket, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Nincs tészta dagasztó gépem, ezért maradt a jó alapos kézi kidolgozás egy gyúrótáblán. Amennyiben szükséges, adjunk hozzá langyos tejet (kb. 2 dl vett fel), de vigyázzunk, ne lágyítsuk túl a tésztát! A gyúrótábla felületét tovább lisztezni nem kell!
Nejlonnal fedve meleg helyen (40°C-on) kelesztjük (kb. 20 perc). Amikor szépen megnövekedett a tésztánk térfogata, kidolgozzuk belőle a képződött gázokat „szellőztetjük”, ami nem másból áll mint alapos átgyúrásból. Továbbra sem kell liszteznünk! Újból lefedjük és másodszorra is megkelesztjük.
A megnövekedett illatos kelt tésztánkból hengert sodrunk és 16 egyenlő részre vágjuk. Egyenként 25 cm-es rudakat sodrunk és csiga alakban összetekerjük úgy, hogy a végét a csiga alá hajtva a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik. Ezután újból lekenjük tojással és ízlésünknek megfelelően cukorral szórhatjuk. Sütőbe toljuk és kb. 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval, vagy tejjel. Elsőrangú reggelit alkothatunk! Családom reklamált az adagot illetően, ezért legközelebb dupla adagban készül majd! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.