- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 1 tojás
- egy fél citrom reszelt héja
- 3 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 30 dkg ribizli
- porcukor a díszítéshez
A lisztet a vajjal, a porcukorral, a tojással és a citromhéjjal kemény tésztává dolgozzuk, ezt nedves ruhába göngyöljük, egy órán át pihentetjük. Ezután kinyújtjuk és egy gyümölcstortaformát kibélelünk vele. A tészta alját villával több helyen megszurkáljuk, előmelegített sütőben 200°C-on 15-20 perc alatt világosbarnára elősütjük. Még forrón kiborítjuk egy rácsra, azon hagyjuk kihűlni. A ribizlit a száráról leszemezzük, megmossuk, lecsepegtetjük. A 3 tojássárgáját a keményítővel és a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a bort, és vízfürdőben addig verjük habverővel, míg a massza elég forró lesz, és elkezd sűrűsödni. Ekkor kivesszük a vízfürdőből, tovább verjük. Ezalatt hűl egy kicsit. Eztán az elősütött tortatésztára öntjük, előmelegített sütőben 190°C-on 30-40 percig sütjük. Kihűtjük, megszórjuk ribizlivel, hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a kész süteményt megszórjuk porcukorral, felvágjuk.