- birsalma
- kristálycukor
- citrom
- dió (elhagyható)
- fahéj (elhagyható)
A birsalmákat egyenként alaposan megmossuk. Én erre a célra egy körömkefét használtam (az uborkát is ezzel tisztítottam az eltevésnél). Feltesszük egy fazékban főni, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Kb. fél órán belül megfő. Ekkor a vizet leöntjük róla, majd a nem kívánt részeket, magházat kivágjuk belőle. Az almát kézi botmixerrel kipürésítjük. Most 1,5 kg birsalmapépem lett. Ehhez tettem 1,2 kg kristálycukrot és 2 citrom levét facsartam rá. Összekevertem. 4×5 percre a mikróba tettem, hogy feloldódjon a cukor. Minden 5 perc után megkevertem. Nagyon jó elkészítési mód, nem kell félni, hogy a tűzhelyen odaég. Tehát 1 kg almapéphez 80 dkg cukrot teszünk. Ízesíthetjük fahéjjal is. Nem túl forrón folpackkal bélelt formákba adagoltam, pár szem darabolt diót tettem bele. Másnap kiöntöttem a formákból. 3-4 napig száraz, hűvös helyen szárítom.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!