A birsalmákat egyesével jól megmossuk, héjastól feldaraboljuk , magházat kivágjuk. Beletesszük egy lábasba és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük. Ha sok, akkor több adagban tesszük fel főni és ha megpuhult, leszűrjük, a maradék vizet pedig átöntjük mindig a másik adagra. Az utolsó adagról megmaradt leszűrt levet fel lehet használni ivólének.
A megfőtt birsalmát paradicsompasszírozón áttörjük. Már átpasszírozva mérjük meg a gyümölcsöt, és minden 1 kg-hoz kb. 35 -45 dkg cukrot teszünk. (Lehet 60-80 dkg is, ki hogyan szereti!) A lepasszírozott masszát feltesszük főzni lábasban vagy egy üstben, ez a mennyiségtől függ. Állandóan kavargatni kell. Már jó sűrű, mikor hozzátesszük a cukrot. Még utána keményre kell főzni. Valamilyen formát vagy tepsit kibélelünk folpackkal. Beletesszük a birsalmát és hagyjuk kihűlni. Másnap kivesszük a formából és hagyjuk szikkadni egy pár napot. Folpackba csomagolva sokáig eláll.
Kiss Imréné Magdi receptje.