- 80 dkg ringló
- 35 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 g friss élesztő
- fél dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 citrom
- kevés só
Langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, majd összegyúrom 25 dkg liszttel, 6 dkg olvasztott vajjal, a tojással, két evőkanál cukorral és egy csipet sóval. A tésztát néhány percig dagasztom, majd egy órán át pihentetem meleg helyen, míg meg nem kel. Addig a ringlót kimagozom, és kisebb darabokra vágom. A tésztát fél centi vastagságúra nyújtom, a kerek sütőformát először sütőpapírral, majd a tésztával bélelem ki. A torta alját villával megszurkálom, aztán megtöltöm a reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral eldolgozott szilvával. A megmaradt vajat belemorzsolom a lisztbe, egy kanál hideg vízzel összegyúrom, és 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd téglalapokra vágom, és a torta tetejére teszem. 200°C-on 50 percig sütöm.
Kovácsné Pozsár Mónika receptje.
Kép forrása: Rozé Kacsa