A tésztához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- egy pici sütőpor
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál cukor
- 7,5 dl tej
- 1 evőkanál margarin
A rétegezéshez:
- háztartási keksz
- gyümölcs tetszés szerint
- 1 csomag gyümölcskocsonya
A piskóta elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük 4 evőkanál cukorral, majd a sárgáját is könnyű, habosra keverjük a maradék 4 evőkanál cukorral együtt. A sárgájához hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a felvert tojásfehérjét. Kikent tepsibe öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet:
A 2 csomag vaníliás pudingporhoz hozzáadjuk a 6 evőkanál cukrot, majd hozzáöntjük a 7,5 dl tejet. Csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a margarint, elkeverjük és kicsit hagyjuk hűlni (de ne hűljön ki teljesen!).
Jöhet a rétegezés:
A piskóta tetejére rákenjük a puding felét, majd rárakosgatjuk a háztartási kekszet szép sorban, hogy befedje. Erre jön a puding másik fele. Vesszük a gyümölcsöt, és a pudingra pakoljuk, majd leöntjük a gyümölcskocsonyával. Hűtőben hagyjuk megdermedni. Nagyon finom sütemény!
El lehet készíteni más ízű pudinggal is, pl. a csokipuding is finom hozzá. Arra figyeljünk oda, hogy a piskóta ne legyen túl magas (nekem elég nagy a tepsim, de kisebb tepsihez kevesebb tojásból süssük meg)! A kész süteményt hagyjuk rendesen megdermedni, így szépen lehet majd szeletelni. A pudingot azért szoktam kevesebb tejben megfőzni, hogy jó sűrű legyen. Ha valaki édesebben szereti, a pudinghoz adhat még cukrot. Mivel a párom cukorbeteg, néha édesítővel is el szoktam készíteni (gyógyszertárból veszem az édesítőt).
Kertész Attiláné Zsóka receptje.