A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
Szükséges még:
- fél üveg sárgabaracklekvár
- 6 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- pár szem dió
- banánkrém
A tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk és alaposan összegyúrjuk. Mivel lágy tésztáról van szó, ezért rakjuk egy órára a hűtőbe. A pihentetés után erősen lisztezett nyújtólapon fél centi vastagságúra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszaggathatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket egymástól távol, mert sütés közben megnőnek. Előmelegített sütőben 200°C-on alul-felül sütéssel megsütjük 8-10 perc alatt.
Hagyjuk a megsült tésztát kihűlni, majd 2-2 darabot egy kevés lekvárral összeragasztunk. A banánkrémesnél is így járunk el. A dióbelet kézzel nagyobb darabokra is törhetjük. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd az étolajjal elkeverve a formák tetejére csurgathatjuk, vagy az esetemben egy kenőecset segítségével kör alakú mintát rajzolunk rá. Megszórjuk dióval. Hűtőben tároljuk.
Műanyag dobozban sokáig eláll, ha kibírjuk, hogy ne eszegessük meg.
Sándor Andrea receptje.