Tészta:
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár
Bevonat:
- 10 dkg cukorból
- 3 dkg kakaóból
- 3 dkg vajból készült csokoládémáz
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 × 25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük, meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten sütjük, míg egyenletes világosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk majd. Ha megdermedt rajta a máz, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
Imádom ezt a süteményt. Édesanyám is rendszeresen elkészítette ezt, ha valami családi ünnepség volt. Nálunk ez a sütemény a család süteményévé vált. Örülök hogy megoszthatom ezt másokkal is.
Tóth Tímea receptje.