Tésztához:
- 6 tojás
- 150 g porcukor
- 150 g margarin
- 6 evőkanál tejföl
- fél csomag sütőpor
- 4 evőkanál kakaópor
- 120 g liszt
Krémhez:
- 5 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg darált dió
- 2 dl eperdzsem
A tojások sárgáját a cukorral és a puha margarinnal alaposan kihabosítjuk. A lisztet, sütőport és a kakaóport elvegyítjük. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. A rágás masszához felváltva adagoljuk a lisztet és a habot, majd összeforgatjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 35*25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk és 25-30 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk!
A krémhez az egész tojásokat a cukorokkal elkezdjük felverni. Olyan edényt válasszunk, amit egy másik edényre tudunk tenni és nem esik bele. Közben egy nagyobb lábasban a tűzhelyre teszünk vizet, majd felforraljuk. Amikor a víz felforrt a másik edényt, amiben a tojások vannak, rátesszük és kevergetjük, ezt már kézi habverővel is végezhetjük. Vigyázzunk a krémmel, mert először a térfogata nőni fog, majd utána csökkenni. Akkor jó a krém, ha a térfogata csökken. Ekkor levesszük a vízfürdőről és kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a margarint és alaposan kihabosítjuk vele. A tésztát két lapra vágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krémmel, erre kenjük a dzsemet. A másik lapot is megkenjük a krémmel, majd krémes felével lefelé az epres részre tesszük. Annyi krémet hagyjunk, hogy a tetejét is meg tudjuk kenni vékonyan. A tetejére szórjuk a diót. Én még olvasztott csokival is díszítettem. Pár órára hűtőbe tesszük.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.