A piskótatésztához:
- 5 tojás
- 10 evőkanál forró víz
- 10 csapott evőkanál kristálycukor
- 10 púpozott evőkanál rétesliszt
- 5 evőkanál étolaj
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 20 dkg margarin
- 12,5 dkg zabkorpa
- 4 dl víz
- 5 púpozott evőkanál cukor
- 2 csomag (2 g) vaníliás cukor
- 50 dkg friss eper
- 1-2 evőkanál rum
A piskótához az egész tojásokhoz hozzáadjuk a 10 evőkanál forró vizet, csipet sót, s elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, s ezzel tovább verjük, amilyen keményre csak tudjuk. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a réteslisztet, majd az étolajat, de ekkor már csak kézzel keverjük. Langyosra melegített, 150-200°C-os sütőben, kerek tortaformában kisütjük (ha a teteje hamar elkezd barnulni, alufóliával lefedve sütjük tovább).
A krémhez a vizet csipet sóval és a kristálycukorral oldódásig melegítjük, majd a zabkorpával sűrűre főzzük, a végén hozzáadjuk a vanillincukrot. Langyosra hűtjük, és összekeverjük a hűtőből már korábban kivett, megpuhult margarinnal (2 evőkanál rummal ízesíthetjük). Összeállítás: A piskótát három lapba vágjuk, rétegenként krémmel megkenjük, és kirakjuk a szeletekbe vágott eperrel. A tetejét is eperdarabokkal díszítjük. A tortát lehűtjük, másnap fogyasztjuk.
Molnár Zsuzsi receptje.