Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 dkg zsír
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál tej
- 4 evőkanál olvasztott méz
Krém:
- 6 dl tej
- 4 tojássárgája
- 4 tojásfehérje kemény habja
- 4 evőkanál liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál zselatin
A lapok kenéséhez:
- az alsó és a 3. laphoz 3-4 evőkanál vegyes ízű vagy meggylekvár
- a 2. laphoz 2 evőkanál baracklekvár
Csokimáz:
- 15 dkg ét tortabevonó + 1 evőkanál étolaj
- 7-8 dkg fehér csokoládé + 1 teáskanál étolaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 cipót formálunk, kisodorjuk 25 × 39 cm-es tepsi nagyságúra és tepsi hátán megsütjük. A krémhez a tejet a liszttel, tojássárgával, cukorral felfőzzük, ha kihűlt, beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. Hozzákeverjük a kihabosított margarint is. A krémből 1 dl-re való mennyiséget kiveszünk, egy kicsit felmelegítjük, a zselatint feloldjuk benne, majd a krémmel jó habosra kikeverjük. Rövid időre betesszük a hűtőbe dermedni. Ezalatt az alsó lapot vékonyan megkenjük pirosas, vegyes lekvárral, valamint a 3. lapot is. A 2. lapot sárgabaracklekvárral. A krémet 3 részre osztjuk, megtöltjük a lapokat, a 4. lappal befedjük. Két edényben vízgőz felett a csokikat az olajjal felolvasztjuk. Gyorsan dolgozzunk vele, mivel gyorsan dermed. Először a barna csokival bevonjuk a tészta tetejét. A fehér csokival hosszában csíkokat folyatunk, majd egy kés hegyével a fehér csokit a barna bevonaton keresztben megcsíkozzuk. Ettől lesz szép márványmintás. Egy napig állni hagyjuk, utána szeleteljük.
Nagyon finom, édesanyám receptje volt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!