Tésztához:
- 22 dkg vaj
- 22 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 7 evőkanál tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 22 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Habhoz:
- 6 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Megszóráshoz:
- 15 dkg mandulaforgács
Krémhez:
- 8 dl tej
- 2 vaníliás cukor
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál cukor
- 3 dl habtejszín
A tészta hozzávalóinál a vajat a cukrokkal, a tojásokkal és a puha vajjal habosra keverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a tejet. Jól kikeverjük és hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy 35 × 35 cm-es lemez tepsit sütőpapírral kibélelünk és a masszát rákenjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vejük, és tésztamasszára simítjuk. Mandulával megszórjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha mandula kezdene pirulni, akkor fóliával borítsuk be, mert különben megég.
A krémhez a vaníliás pudingporokat a cukrokkal 2 dl tejben simára keverjük, majd hozzákeverjük a többi tejet is, és felfőzzük, majd kihűtjük. A tejszínt keményre verjük. A kihűlt pudingos krémbe óvatosan beleforgatjuk.
Összeállítás:
A kihűl tésztát hosszában kettévágjuk. Alul a mandulás habos rész kerül, rá a krém, majd mandulás habos rész felülre kerül. Enyhén porcukorral megszórtam.
Ez az eredeti Verdens Beste norvég sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nagyon finom!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!