- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 1 dl étolaj
A kenéshez:
- langyosra melegített zsír vagy étolaj
- kb. 10 dkg sajt
A tetejére:
- szezámmag (ízlés szerint)
- köménymag ( ízlés szerint)
- reszelt sajt (ízlés szerint)
A tojásokat felverjük, keveset félreteszünk a kenéshez. Az élesztőt a tejjel, a cukorral és 1 mokkáskanálnyi liszttel felfuttatjuk, a többi hozzávalóból selymes, kellemes állagú tésztát gyúrunk, megkelesztjük. Kiborítva 6 egyenlő részre vágjuk, cipókká formázzuk. Lisztezett felületen az első cipót minél vékonyabbra nyújtjuk, lekenjük zsírral, reszelünk rá sajtot. Befedjük a második kinyújtott tésztával. Sajtot reszelünk rá, ugyanúgy járunk el a harmadik lappal is. 8 egyenlő részre vágjuk, egyenként szép kiflikké sodorjuk. Előkészített sütőlemezre helyezzük, lekenjük a félretett tojással, megszórjuk szezámmaggal. Valószínűleg ekkorra már szépen meg is kelt, ha nem, hagyjuk újra megkelni. 170 °C-os sütőbe tolva, 5 percig sütjük, majd 160 °C-ra mérsékelve a hőt, szép pirosra sütjük.
Szabókiné Jung Andrea receptje.