Tészta:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1 dl olaj
Töltelék:
- 25 dkg vaj/margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál só
- 10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1 tojás
- 20 dkg sajt
- szezámmag
Először elkészítjük a tölteléket. A vajat/margarint a sóval és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és alaposan összedolgozzuk. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt 2 dl cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, az olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedolgozzuk. A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell! Az első tésztacipót enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/4 részével, feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Ugyanígy készítjük el a többi cipót is. A tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Én pár szem szezámmagot tettem még rá. Tepsibe tesszük, 180 °C-os, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Gál Hedvig receptje