A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (a margarin nem jó!)
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A díszítéshez:
- durvára vagdalt dió, vagy mandula (el is hagyható)
A tésztához az összes száraz alapanyagot elkeverjük egy nagyobb tálban, majd elmorzsoljuk a vajjal. Morzsás, nem összeálló alapot kapunk. A tojást felverjük, és eldolgozzuk a morzsás alappal. Négy részre osztjuk a tésztát, rudakat formázunk belőle, majd lisztezett deszkán egy éles késsel kb. 2 cm-es korongokra szeleteljük. A korongokat kicsit kilapítjuk, hogy kb. 1 cm vastagságú, 5 cm átmérőjű kekszeink legyenek. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt, rárakjuk a korongokat és dióval, mandulával megszórjuk. Előmelegített, 200°C-os sütőben addig sütjük, míg enyhén színesedni kezdenek a kekszek. Vigyázat, hamar sül!
A fenti alapanyag mennyiségből kb. 40-44 db kekszet kapunk.
Boribonka receptje.