Tészta:
- 25 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1,5 dl étolaj
- 50 dkg sárgarépa
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg rétesliszt
Máz:
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 1 tojásfehérje
Díszítés:
- 2 citrom és 1 narancs héja
- bármilyen maradék csokoládé
- 10 dkg cukor
- víz
Mielőtt a répákat nagy lukú reszelőn lereszelnénk, kifaragjuk belőle a díszítésre szánt pici répákat. A tésztához a cukrot, a tojások sárgáját és az olajat habverővel alaposan összekeverjük. Beletesszük a többi hozzávalót és összekeverjük. Legvégül a tojásfehérje kemény habját forgatjuk bele. Sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 32 × 22 cm) öntjük és 180°C-on sütjük tűpróbáig.
A mázhoz a hozzávalókat habverővel összekeverjük. Ha kihűlt, ráöntjük a mázat úgy, hogy néhol csurogjon le az oldalán.
A rózsákhoz a gyümölcsökről a héjukat spirál alakban vékonyan körbevágjuk. Kicsi fazékba annyi vizet öntünk, hogy az összetekert narancs- és citromhéjakat legalább majd félig ellepje. A vízbe belerakjuk a cukrot, majd ha forr, akkor mehetnek bele a héjak. Mikor már kezd egy kicsit puhulni, megfordítjuk. Nem megfőzni kell, csak megpuhítani a formázáshoz. Kivesszük ha már nem olyan forró, és elkezdjük összetekerni. Nem baj ha mondjuk elszakad, folytassuk tovább. Rakjuk egy kistányérra őket és szórjuk meg kristálycukorral.
A csokilevélhez a csokit apróra törjük és 5 mp alatt kevergetve felolvasztjuk a mikróban. Igazi rózsa vagy borostyánlevél fonákjára kenjük a csokit kenőtollal, vagy ha nincs, akkor selyem művirág levelére. Félretesszük dermedni, majd óvatosan lehúzzuk a leveleket a csokiról.
A répák szára készen kapható nyújtható cukormáz, amit ételfestékkel színeztem.
Díszítés nélkül is nagyon finom, de ez névnapra készült, azért ez a nagy pompa. Csokilevelet ha még nem csináltál, érdemes előtte kísérletezni, hogy tudd milyen vastagon kell felkenni hogy ne törjön. Én ezt az adagot egy kb. 15 cm csokimikulásból készítettem.
Kassai Ildikó receptje.