A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg darált mogyoró (esetleg dió, mandula)
- 25 dkg hideg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- csipet só
A bevonáshoz:
- kb. 30 dkg csokoládé és étolaj
Az anyagokból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük. A lehűlt tésztát lisztezett felületen fél centis vastagságúra kinyújtjuk, majd perec formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk. A kihűlt pereceket bevonjuk, rácsra téve dermedni hagyjuk.
A csokizást a következőképpen végezetem:
A pereceket rácsra sorakoztattam, a csokit nyomózsákba (neylon) tettem, kis lyukat vágtam rá és egyesével vontam be a pereceket. Így nem lett minden csokis, egyszerűbb, tisztább volt a munka. A felesleges csoki a tálcára csöpögött, amit dermedés után szépen össze lehet szedni és újra felhasználni.
Mandulás kiflik
- 25 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált mandula
A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk, feldaraboljuk, kifliket formázunk és tepsire tesszük. 180 °C-os előmelegített sütőben megsütjük és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk vagy a végeket csokiba mártjuk.
Zserbó kekszek
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- vanília
- 20 dkg vaj / margarin
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 10 dkg darált dió
- 2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
- reszelt citromhéja
- tetejére csokoládé
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőben egy órácskát pihentetjük. A tölteléknek összekeverjük a diót, lekvárt, citromhéját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából hengert készítünk, egyforma darabokra vágjuk. Golyókat formázunk amit tepsire helyezünk. A közepükre mélyedést készítünk egy fakanál vagy az ujjunk segítségével. Ebbe tesszük a tölteléket egy kiskanál vagy nyomózsák segítségével. Az előmelegített sütőben megsütjük kb. 10 perc alatt. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Tetejüket ízlés szerint becsokizzuk.
Linzer karikák
- 80 dkg liszt
- 50 dkg margarin / vaj
- 25 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- vaníliáscukor
- ízlés szerint lekvár
A hozzávalókból tésztát készítünk, A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk (3-4 mm), szaggatjuk, papírral bélelt tepsie helyezzük és megsütjük. Ha a korongok kihűltek ízlés szerinti lekvárral megtöltjük. A sütési idő mindenkinél változó lehet, hisz ez függ a tészta vastagságától, a sütőktől is.
Nálam a lyukas korongok teteje be lett kenve tojásfehérjével és cukrozott citromhéjjal ízesített dióba mártottam. Viszonylag nagy mennyiség lesz ebből az adagból, de egy hét alatt kétszer is megsütöttem, mert nagyon rájártak a fiúk.Készíthetjük alkalomnak megfelelően is, például karácsonyra ünnepi ruhába bújtatva.
Habcsókok, habkarikák
- tojásfehérje
- porcukor
- 3-4 csepp ecet
Tojásfehérjeként 7 dkg porcukrot számolunk A tojásfehérjét a porcukorral összeöntjük, beletesszük az ecetet. Vízgőz fölött addig verjük habbá, míg sűrű, szép fényes lesz. Nyomózsákba tesszük, sütőpapírral bélelt tepsire formákat nyomunk. 80°C-os sütőben 2 – 2,5 órát szárítjuk Kitámasztjuk a sütő ajtaját, úgy szárítjuk. Egyszerre két tepsit tettem be, de ami alul volt azt tovább kellett szárítanom. Vagy cserélgetjük időközben. Ételfestékkel színessé varázsolhatjuk őket.
Édes teasütemény
- 6 egész tojás
- 1 csomag olvasztott margarin
- 37 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 70 dkg liszt
- tetszőleges lekvár
- olvasztott csokoládé
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, margarinnal. Beletesszük a citromhéját, majd a lisztet és simára keverjük.Nyomózsákba töltjük és különböző alakzatokat készítünk. 200 fokon pár perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a sütik tetszőleges lekvárral összeragasztjuk és csokizzuk. Egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a sütikék.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!