A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 50 dkg túró
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- csipet cukor
- 15 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- só (ízlés szerint)
A lekenéshez:
- 1 tojás
Egy tálba beletesszük a lisztet. A liszt közepébe egy kis mélyedést, „fészket” készítünk. A langyos tejbe teszünk egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük a tejben. A „fészekbe” beleöntjük az élesztős tejet, és a „fészek” széléről szórunk egy kevés lisztet az élesztős tejbe, majd az ujjunkkal jól összekeverjük. Letakarjuk, és kb. 4-5 percig kelesztjük, míg felfut (ez a kovász). Utána hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tejfölt, a tojásokat, a túrót és a sót. Az egészet jól összegyúrjuk. (Egy rugalmas tésztát kapunk.) Letakarjuk, és langyos helyen 1 órát pihentetjük.
Pihentetés után lisztezett sík felületen jó vastag ujjnyira kinyújtjuk, a tetejét éles késsel kockákra beirdaljuk, és a felvert tojással megkenjük. Az egészet egyforma kockákra felvágjuk. (Az én kockáim kb. 6 ×6 cm-esek lettek.) Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk őket úgy, hogy ne érjenek össze, mert sülés közben még nőni fognak. Előmelegített sütőben 180°C-on szép aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.