A tésztához:
- 28 dkg liszt
- 3 dkg margarin/vaj
- 2-3 evőkanál méz
- 7,5 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a mézet. Lekapcsoljuk a tűzhelyet. A tojást és a sárgáját felverjük, és belekeverjük. Beletesszük a szódabikarbónát, ettől habos lesz a masszánk. Végezetül belekeverjük a lisztet. Kiborítjuk a tésztát, jól összegyúrjuk, ha szükséges egy kis lisztet adhatunk még hozzá. Két részre osztjuk, kinyújtjuk kb. 30 × 36 cm-esre, és külön-külön megsütjük (én 35 × 25 cm-es tepsiben sütöttem).
A krémhez:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3-5 evőkanál cukor ízlés szerint
- 3 dl habtejszín
- 1 evőkanál zselatin + fél dl víz
- 50 dkg túró
Szükséges még:
- málnalekvár (lehet ribizli, eper, meggy is)
A tejben felfőzzük a pudingot a cukorral együtt, és kihűtjük. A zselatint feloldjuk a hideg vízben, majd langyosítjuk, hogy ne legyen csomós, szemcsés. A tejszínt habbá verjük, a kihűlt pudinggal összekeverjük, hozzáadjuk a langyos zselatint, és végül belekeverjük a túrót.
Összeállítjuk a tésztát. Alsó lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krémet. A másik lap alját is megkenjük lekvárral, és ráfordítjuk a túrókrémre. Hűtőbe tesszük pár órára, míg megpuhulnak a lapok. Én most növényi tejszínt használtam, de ennek ellenére mégis tettem bele zselatint, biztos ami biztos alapon.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.