Olyan igazi nagymamaféle túrós lepény. Lágy kelt tésztán finom fahéjas túrótöltelék. Ki tud ennek ellenállni ?
Tészta:
- 20 dkg rétes liszt
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 csomag élesztő
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1 tojássárga
- 1/2 kiskanál só
- 2 – 3 dl tej
Töltelék:
- 1 kg tehéntúró
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kis pohár tejföl
- cukor – ízlés szerint
- 2 – 3 evőkanál búzadara
- fahéj
A kétféle lisztet szitáljuk össze a porcukorral.Az élesztőt kevés cukros tejben futtassuk fel. Majd az összes hozzávalóval dagasszunk lágy tésztát. Kelesszük a duplájára.A töltelékhez, válasszuk ketté a tojásokat és a többi hozzávalóval együtt keverjük össze. Tegyük hűtőbe, amíg megkel a tészta.- addig a búzadara is felszívja a nedvességet. Zsírozzunk, lisztezzük ki egy gáztepsit és simítsuk bele a megkelt tésztát.A fehérjéket pici sóval verjük habbá, forgassuk a túróhoz, majd egyenletesen kenjük rá a tésztára. Szurkáljuk meg villával, még körülbelül 20 percig hagyjuk kelni, majd sütés előtt kenjük le kevés tejföllel elkevert tojással és szórjuk meg fahéjjal. Toljuk 160 °C – os sütőbe és szép pirosra süssük meg.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!