Tésztához:
- 5 dl tej
- 12 dkg vaj
- 12 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 5 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- fél citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál só
A töltelékhez:
- 75 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál búzadara
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A kalács lekenéséhez:
- 1 felvert tojás
A tejet, a darabolt vajat, a kristálycukrot, valamint a vaníliát addig melegítjük, amíg a cukor és a vaj felolvad. Ezt követően langyosra hűtjük, majd beleütjük a 4 tojássárgáját, és belekeverjük az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belereszeljük a fél citrom héját, hozzáadjuk a sót, illetve a tejes keveréket. Alaposan kidagasztjuk, és a duplájára kelesztjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük, jó krémesre.
A tésztát két cipóra osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta közepére halmozzuk egy sávban a fele tölteléket. A tészta mindkét hosszanti felét bevagdossuk kb. 2 cm-es csíkokra, majd felváltva a felső feléről indulva egy csíkot ráhajtunk, az alsó feléről is egy csíkot, majd váltakozva, míg el nem fogy, így takarjuk be a tölteléket, a kalácsunkat. Hasonlóan fonjuk, mint a kígyórétest szokták. A másiknál is ugyanígy járunk el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és még fél órát hagyjuk őket pihenni, kelni. Felvet tojással lekenjük mind két rudat, és 200°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!