Tészta:
- 75 dkg burgonya
- 3 dkg zsír
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
Töltelék:
- 40 dkg túró
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 3 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint kristálycukor
A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd lehűtjük és áttörjük. Hozzáadjuk a zsírt, a lisztet, tojásokat, a vajat és a porcukrot. Könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Ha szükséges még liszt, teszünk bele, lényeg, hogy ne ragadjon a nyújtódeszkához.
A töltelékhez a túrót áttörjük, cukrozzuk, vaníliás cukrozzuk és beleütjük a tojásokat. Jól összekavarjuk. A tésztát kinyújtjuk, kis halmokat teszünk a felére, majd a másik felét ráhajtjuk. A túróhalmok közt összenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval vágjuk. A kockák nagyságát tetszés szerint szabályozzuk.
Közben olajsütőben vagy egy serpenyőben, amiben nem ragad le, olajat hevítünk. Annyi olaj legyen benne, hogy a tészta lebegjen. Szép pirosra sütjük. Az olajtól lecsepegtetjük, majd tálba/tálcára rakjuk. Fahéjas porcukorral megszórjuk, és tálalhatjuk is.
Gondáné Ancsa receptje.