Tészta:
- 60 dkg liszt
- 3, 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál só
- 2-3 evőkanál cukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 2 csapott evőkanál búzadara
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 2 tojás sárgája
- 2 tojásfehérje kemény habbá verve
A kenyérsütőgép üstjébe készítettem a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítottam a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntöttem. Szép hólyagos, kissé lágyabb tésztát dagasztattam.
A kikapcsolt gépben hagytam duplájára kelni. Ezalatt elkészítettem a tölteléket. Az áttört túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtom. 10 x 10 cm-es négyzetekre vágom, a közepükre teszek egy-egy kanállal a töltelékből. A négyzetek sarkait középen összefogom, csavarok rajta egyet. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, hagyom kb. 20 percig pihenni, végül lekenem felvert tojással a batyukat. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm kb. 25 percig.
Dr. Mórocz Mira receptje.