Tészta:
- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej (kb.)
- 10 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál búzadara
- 2 tojássárgája
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 2 tojásfehérje felvert habja
Kenéshez:
- 1 tojás
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el. A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk kidolgozni belőle. Az olvasztott, de már nem meleg vajat a végén adjuk hozzá. A tésztát kétszeresére kelesztjük, lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk ujjnyi vastagságban, majd kb. 10 × 10 cm-es, egyforma kis négyzetekre vágjuk.
A tölteléket kikeverjük, a tojások keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz. A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk, és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán. Tetejüket felvert tojással kenjük meg. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat, nem túl közel egymáshoz, és előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 30 perc alatt kisütjük. Amennyiben túl gyorsan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le fóliával. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Ha szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben a batyukat, akkor olvasztott vajjal kenjük meg az oldalaikat, hogy ne süljenek össze.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!