Pillekönnyű torta, ami a nevével ellentétben egy morzsányi túrót sem tartalmaz. 🙂 Kedves szomszédainknak készült köszönetképpen a sok szívességért. (A második teszttorta a mienk lett…) Nem kell nagy szakértelem az elkészítéséhez, így bátran ajánlom kezdő konyhatündéreknek is!
Linzertészta:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- fél citrom leve és reszelt héja
- csipet só
Krém:
- 2,5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojásfehérje
- 1 kis dobozos barackos vagy natúr joghurt, esetleg tejföl
- 1 kávéskanál vanília aroma
- fél citrom reszelt héja
Tetejére:
- lekvár és porcukor (opcionális)
A linzertészta készítésével kezdünk: liszt-porcukor-sütőpor-só keverékében gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg margarint, majd a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját és levét is hozzáadva, lágy tésztát kapunk. Becsomagolva, hűvös helyen pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra légkeverésen (normál tűzhelynél 180°C).
Egy 22 cm-es tortaforma alját és oldalát sütőpapírral borítjuk. A tészta 3/4 részét a forma aljába nyomkodjuk, lehetőleg egyenletesen. A tészta 1/4 része pedig a torta rácsozata lesz.
A krémhez a tojások fehérjét habbá verjük és félretesszük. A tejet egy nagyobb lábasba önjük, hozzákeverjük a cukrot, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat és csomómentesen a pudingport, majd a barackos joghurtot (natúr joghurtot, vagy tejfölt) és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk belőle. Még forrón óvatosan képzeletbeli 8-as alakban beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét (ami szinte azonnal megfő).
Az elkészült tölteléket a formában eldolgozott tésztára öntjük, elsimítjuk, majd a megmaradt tésztából vékony „hurkákat” sodrunk és rácsos alakzatban díszítjük a torta tetejét. Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd amikor pirulni kezd a teteje (kb. félidőnél), borítsunk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen! A 30-35 perc múlva elkészült süteményben még rezeghet a töltelék, de ne ijedjünk meg, amint kihűl, gyönyörűen összeáll! 🙂 10 percnyi pihentetés után vegyük le a tortakarimát (hogy ne izzadjon be a tészta), majd a rácsokba kanalazhatunk nekünk tetsző lekvárt, esetleg porcukorral is szórhatjuk.
Mi már langyos állapotában felfaltuk, így a kihűlt tortáról nyilatkozni sajna nem tudok… 😉 A szomszéd családnak ízlett, ami jelenleg a lényeg volt!
Kötényeket felkötni, alkotásra fel! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.