Tészta:
- finomra összetörünk vagy ledarálunk 25 dkg háztartási kekszet és összegyúrjuk
- 5 dkg vajjal vagy margarinnal
- 1-2 evőkanál porcukorral
- 2 evőkanál rummal és
- annyi tejjel, hogy éppen összeragadjon, de azért jó száraz legyen
Krém:
- 3 dl tejjel simára keverünk
- 1 csomag vaníliaízű pudingot és
- 1-2 evőkanál porcukrot – a szokásos módon megfőzzük
(Főzős pudingot tegyünk bele, mert azzal finomabb.) Ha langyosra hűlt burgonyanyomó segítségével belenyomunk 25 dkg túrót. Alaposan kikeverjük, végül hozzáadunk 2 dl habbá vert tejszínt. (Ha nem aznap akarjuk tálalni, ajánlatos belecsorgatni egy kevés vízzel simára kevert, tűzön néhány percig kevergetve főzött, majd langyosra hűtött 1 kiskanálnyi zselatint is, az napokig keményen tartja.)
A tésztát egy kb. 20 × 30 cm-es téglalap alakú tálba terítjük, jól benyomkodjuk, így ujjnyi vastag tésztalapot kapunk. A kekszalapra simítjuk ezt a krémet és sűrűn kirakjuk citromlével meglocsolt gyümölcsszeletekkel. Ez lehet őszibarack, leszemezett édes szőlő, vagy puha körte, de készíthetjük bármilyen befőttből, még készen kapható mandarinkompótból is.
Gyümölcs:
- 3 dl vízbe
- 3-4 evőkanál kristálycukrot beleteszünk (jó édes szirup legyen) és felforraljuk
A forrásban lévő vízben megfőzzük az apróbb darabokban lévő nyers gyümölcsöt (az őszibarack nagyon finom). Kb. 3-4 percig főzzük. Ha puha a gyümölcs csak egy pár percig kell. Ezt lecsöpögtetve tesszük a krém tetejére.
Zselatin:
- 1 evőkanálnyi zselatint
- 2 dl vízzel (amelyben a barackot főztük) vagy
- 2 dl befőttlével és állandóan kavargatva, 2-3 percig forraljuk
(Sütire való színtelen és ízetlent zselatint vegyünk) Ha langyosra hűlt a gyümölcsre szűrjük, hogy szép fényes legyen a teteje. A hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, 3-4 cm-es kockákra vágjuk, úgy osztjuk a tányérokba.
Ez a tészta nem túl édes, ezért ha valaki az édesebbet szereti, több cukrot rakjon a kekszbe, meg a krémbe is.) Megéri a fáradtságot, mert nagyon finom!