Piskóta:
- 2 tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
Krém:
- 50 dkg eper
- 40 dkg tehéntúró
- 3-4 evőkanál cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Pudingkrém a zselatinréteg alá:
- 4 dl tej
- 1 csomag eperízű pudingpor
- 2 evőkanál kristálycukor
A tetejére:
- 1 csomag piros tortazselé
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjékből a cukor egyharmadával kemény habot vertem, a többi cukorral pedig jól kihabosítottam a tojássárgákat, külön-külön hozzáadva a 2 kanál forró vizet. A lisztbe belekevertem a sütőport. A tojáshabot kanalanként a liszttel felváltva kevertem a cukros tojássárgákhoz. A masszát egy sütőpapírral bélelt, 23 cm-es kerek formába öntöttem, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt alsó-felső lángon megsütöttem.
A túrót 3 evőkanál porcukorral meg 4-5 szem apróra vágott eperrel géppel jól kikevertem. A lehűtött tejszínt lehűtött edényben 3 evőkanál pocukorral és egy kis csomag habfixálóval sikerült kemény habbá vernem, majd összekevertem az epres túróval.
A torta összeállításához a kihűlt piskótakarikát két lapba vágtam. Visszaraktam a tortakarikába az egyik lapot, és megkentem a fele krémmel. Ezt kiraktam felszeletelt eperrel, amit beborítottam a krém másik felével, majd ráhelyeztem a piskótakarika másik felét. Erre rákentem az eperpudingos krémet, melyet a tasak hátulján lévő leírás szerint megfőztem, és teljesen kihűtöttem. A piros tortazselét szintén az előírás szerint készítettem el, és ráöntöttem a torta tetejére. Díszítésül félbevágott eperszemekkel kiraktam. Tálalásig hűtőben tartottam, csak akkor távolítottam el a tortakapcsot.
Szakál Gáborné receptje Tortafüggő Marisz oldaláról.