Tésztához:
- 240 g liszt
- 150 g margarin
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 dl tejföl
- csipetnyi szódabikarbóna
Töltelékhez:
- 500 g túró
- 4 tojás sárgája
- 3 evőkanál búzadara
- 3 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 15 dkg porcukor
- a tojások kemény habja
Mázhoz:
- 100-150 g porcukor
- 3 evőkanál kakaó
- 50 g vaj
- 3 evőkanál tej
- 5 dkg étcsokoládé
1. Két őzgerinc formát kivajazok, belisztezek. A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd két részre osztom, és kibélelem vele az őzgerinc formákat. Nem baj, ha a tészta lóg a forma oldalán, mert a töltelékre vissza kell majd hajtani.
2. A tölteléket alaposan összedolgozom, beletöltöm a formákba, és ráhajtom a lelógó tészta széleket.
3. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. Ha kihűlt, kiborítom egy tálcára. Közben elkészítem a mázat. A csokimázhoz a hozzávalókat jól összeforralom, kicsit hűlni hagyom, végül a gerincformából kiborított, kicsit már kihűlt süteményt megkenem vele.
4. Miután a máz megdermedt, forró vízbe mártott késsel tetszés szerinti szeletekre vágva tálalom.
Mészáros Erika receptje.