Tészta:
- 9 tojás
- 21 dkg cukor
- 21 dkg liszt
- 6 evőkanál olaj
- 4 és fél dkg kakaópor
- 3 kávéskanál sütőpor
Krém:
- 8 dl habtejszín (a Hulala nem jó, mert melegítés után már nem felverhető!)
- 40 dkg étcsokoládé
- ízlés szerint kevés rum (ami elhagyható)
- tortadara
- 5 dkg margarin
- habfixáló
A tésztát én három részben készítem el, mert nem fér bele egyszerre a formába (26 cm-es), és így nem kell vacakolni a vágással sem. Tehát a hozzávalókat harmadolom, és laponként sütöm meg: a tojásokat szétválasztom. A sárgáját kikeverem a cukorral és az olajjal. A lisztbe belekeverem a kakaóport és a sütőport. ezt beleszitálom a kikevert masszába, végül óvatosan beleforgatom a tojások felvert habját is. 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
A krémhez a tejszínt már előző este összemelegítem a csokoládéval (nem kell forralni). Ha levettem a tűzről, beleteszem a rumot. Egy éjszakára mehet a hűtőbe. Kb. 1 dl-t külön kell tenni a trüffelgolyóknak. A többit kemény habbá verjük. Ha kell, tehetünk bele habfixálót is, de nekem nagyon jó lett az állaga fixáló nélkül is.
Az összeállításhoz az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformába, megkenjük krémmel, rá a következő lapot és a krémet. Végül a harmadik lap jön, azt is bevonjuk krémmel. Úgy osszuk el a krémet, hogy majd az oldalára is jusson! Pár órát tegyük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon. Ha kivettük a formából, bevonhatjuk az oldalát is.
Trüffelgolyók:
A félretett csokis tejszínbe belekeverjük az olvasztott margarint és egy fél zacskó habfixálót. Kemény habbá verjük, és betesszük a fagyasztóba. Ha jól megkötött, golyókat formálunk belőle és tortadarába forgatjuk. Ezzel díszítjük a tortát. Jó étvágyat kívánok!
Barátnőm születésnapjára készítettem ezt a tortát, és nagy sikere volt! Tényleg nagyon finom!
A Hulala tejszín azért nem jó, mert melegítés után már nem felverhető!
Aczél Henriette receptje.