A legegyszerűbb sütemény, én nagyon szeretem. A különböző kiszúróknak köszönhetően, számtalan szebbnél – szebb mintát tudunk készíteni. Az idei húsvéti linzerem most ilyen tojás alakú lesz, amit már jó előre eltudunk készíteni, hiszen jól záródó dobozban sokáig eláll.
Körülbelül 25 db – hoz:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- baracklekvár
A lisztet, porcukrot és a sót vegyítsük össze és a vaj hozzáadásával készítsünk morzsalékos tésztát. Legjobb ha a robotgép krémkeverőjével végezzük, mert így nem olvad meg a kezünktől a vaj.
Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe körülbelül 60 percre.
A tésztát, lisztes felületen nyújtsuk körülbelül fél centiméter vastagra és szaggassuk ki tojás alakú kiszúróval, úgy, hogy minden másodiknak közepét egy, kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A maradékot ismét gyúrjuk össze, ha meglágyulna a tészta rakjuk a mélyhűtőbe rövid időre és folytassuk a szaggatást, amíg el nem fogy a tészta.
A tésztát rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített 200 °C-on süssük körülbelül 10 percig.
Ha már langyosra hűltek, lekvárral ragasszunk össze egyet – egyet, végül szórjuk meg a linzereket porcukorral.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!