- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 1 pohár tejföl (330 g)
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- pici cukor
- tepertőkrém
Az élesztőt a tejben és a pici cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalókkal együtt tésztát gyúrunk, dagasztunk belőle. 1-1,5 órát pihentetjük. Kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra, és megkenjük a tepertőkrémmel. Hajtogatjuk jobbról középig, balról középig, majd lentről középig és fentről letakarjuk a tésztánkat.
Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük majd újra megismételjük a nyújtást, kenést, hajtogatást. Én kétszer szoktam de a „hivatalos verzió” a háromszori ismétlés. Minél több a hajtás annál levelesebb a pogácsánk.
Ínyencek 3 cl whiskyt is dagaszthatnak a tésztába. Alkohol tartalma nem lesz, tehát gyerekek is fogyaszthatják. Ez a mennyiség nem sok bele de segítheti a pogácsa tartós omlósságát (már ha marad belőle 2 napig)
Ha a hajtogatással végeztünk akkor kb 1.5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét beirdaljuk, vagy a pogácsa szaggatóval mintázzuk és utána kiszaggatjuk akkora átmérőjű szaggatóval amilyenre szeretnénk. Én 5 cm-es szélességűre szoktam. Sütőpapírra bélelt tepsibe egymás mellé állítjuk a pogikat és egy hüvelykujjnyi távolságot hagyunk köztük.
Tetejét felvert tojással kenjük (lehet egy kis apróra vágott petrezselymet is rászórni) 180 °C-on addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje.
Sitó Mónika receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!