A tésztához:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
- 9 dl tej
A kalács lekenéséhez:
- 1 tojássárgája (tojásmentes változatnál hagyjuk ki)
- 1 mokkáskanál cukor
A kalács locsolásához:
- 1/2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt kevés tejjel, cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival jól kidolgozzuk, háromszorosára kelesztjük. 4 részre osztjuk, amelyekből 4 egyforma cipót formálunk. 2 cipót kakaóporral ízesítünk, jól beledolgozunk a tésztába 1-1 evőkanál kakaóport. A fehér tésztát kisodorjuk 25 × 39 cm-es méretű tepsi nagyságúra, lekvárral vékonyan megkenjük, majd rátesszük a kisodort kakaós lapot. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A másik 2 cipóval is ugyanígy járunk el. Még fél órát kelesztjük. Cukros tojássárgájával lekenjük, és lassú tűznél sütjük. A sütés vége felé, amikor már majdnem kész, akkor a 1/2 dl tejet felmelegítjük, a vaníliás cukrot belekeverjük és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép foszlós.
(A tésztában NINCS tojás!)
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!