Hozzávalók (gáztepsi méretű adaghoz):
- 6 tojás
- 25 dkg + 2 evőkanál kristálycukor
- 3 zacskó vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 liter őszibarack gyümölcslé
- 3 zacskó vanília ízű pudingpor
- 20 dkg étcsokoládé
- 8 dl tejszín
- 5 dkg kókuszzsír, vagy vaj
- 3 zacskó habfixáló
- 1 csomag (25 db. nagyobb méretű) vajas keksz
- 6 evőkanál tojáslikőr
- 1 csipet só
A tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszórunk 15 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. A tojás sárgákat egyenként a masszába dolgozzuk, végül rászitáljuk és lazán beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet.
A tésztamasszát egyenletesen a kibélelt tepsibe simítjuk, majd a 175 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 12-15 percig sütjük. A piskótát nedves konyharuhára borítjuk és a sütőpapírt azonnal lehúzzuk és hagyjuk kihűlni. Miután teljesen kihűlt, visszatesszük a tepsibe. A pudingport a maradék cukorral 1/4 liter barack lében elkeverjük. A maradék gyümölcslevet felforraljuk és hozzáöntjük a feloldott puding port, addig főzzük, amíg besűrűsödik. Kissé kihűtve a pikótára simítjuk. A csokoládét 2 dl. tejszínnel és a kókuszzsírral kevergetve megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. 6 dl tejszínt a habfixálóval és 1 zacskó vaníliás cukorral, 2 evőkanál cukorral felverünk. A habot a puding rétegre kenjük. A kekszek alját 3 evőkanál likőrrel megkenjük. A süteményt a likőrös oldalukkal lefelé fordított kekszekkel kirakjuk, rásimítjuk a csokoládé mázat és legalább 12 órára hideg helyre tesszük. A süteményt a keksz széle mentén szeleteljük fel.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.