Tészta :
- 50 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg hideg margarin
- csipet só
- 1 tasak sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- kb 20 dkg tejföl
Töltelék:
- 2 üveg meggybefőtt
- 3 evőkanál cukor – vagy ízlés szerint
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl meggylé
Krém :
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 60 dkg tejföl + a kenéshez
- 10 dkg porcukor
- 10 g étkezési zselatin
- 30 ml víz
továbbá :
- 10 dkg étcsokoládé
- meggy
- zöld marcipánmassza – a díszítéshez
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük.
A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán kb 3 mm – es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm – es csíkokat vágunk. A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük. Egy 20 cm – es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C – on, kb 20 perc alatt megsütjük. A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is.
A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük. A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 felé osztjuk.
Összeállítás : Egy tésztalapot tányérra helyezünk köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1 – 2 órára amíg megdermed a krém, majd leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!