- 45 dkg búzaliszt (BL55)
- 20 dkg kenyérliszt (BL80)
- 3 dkg élesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 2 mokkáskanál só
- 1 púpozott evőkanál puha vaj
- 3,5-4-dl langyos tej
- puha vaj a kenéshez
Liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Közepébe mélyedés készítünk, ide tesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejből öntünk rá egy keveset, felfuttatjuk. Ha ez megtörtént hozzáadjuk a vajat és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Egy kellemes tapintású tésztát kapunk. ( Ha lágy adj hozzá lisztet, ha kemény, akkor tejet.) A kész tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. 45-60 perc alatt (attól függ milyen a hőmérséklet)
Ha letelt az idő a tésztát felosztjuk, 6-8-10 részre. Gömbölyítjük, pihentetjük 15 percig. Ezután háromszög alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal és feltekerjük a hosszanti oldaláról .
Papírral bélelt tepsire rakjuk és ismét a duplájára kelesztjük (15-20 perc, attól függ milyen a hőmérséklet.)
A sütőt időközben előmelegítjük 210 °C-osra, majd a megkelt kifliket lespricceljük vízzel és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!