Piskóta:
- 5 tojás
- 5 lapos evőkanál cukor
- 5 púpozott evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
Töltelék:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 4 evőkanál szilvalekvár
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál rum
- reszelt citromhéj
- és cukor ízlés szerint
A tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy sütő méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk és belesimítjuk a piskótamasszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. (kb. 8-10 perc). A megsült piskótát tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzak róla a papírt, és a konyharuhával együtt feltekerjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket: az olvasztott vajban kissé megpirítjuk a darált diót. Beletesszük a lekvárt, a reszelt citromhéjat, a rumot meg a durvára aprított csokoládét, s az egészet alaposan összekeverjük.
A kihűlt piskótát kigöngyöljük, megtöltjük a töltelékkel, majd ismét összetekerjük, rövid időre hűvös helyre tesszük. A tetejét porcukorral, reszelt csokival, és negyedelt dióval díszítjük.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!