Tészta :
- 50 dkg liszt
- 20 dkg fagyos zsír
- 8 dkg porcukor
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás sárgája
- kb. 2 – 3 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 40 dkg sűrű szilvalekvár
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál kekszmorzsa
Tetejére :–
- 3 tojásfehérje
- pár csepp citromlé
- 15 dkg porcukor
És még:
- 1 tojás – a kenéshez
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sütőport és a citromhéját összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát átlátszó fóliába tekerjük és hűtőben 1 – 2 órán át pihentetjük.
A sütőt 180 °C – ra melegítjük, egy kb 20 x 30 – cm – es tepsi aljába sütőpapírt fektetünk. A tésztát háromfelé osztjuk, a két részt akkora lappá nyújtjuk mint a tepsi, a harmadikból rudakat sodrunk.
Az egyik tésztalapot a tepsibe tesszük, rákenjük a lekvár felét és megszórjuk fahéjjal, ráhelyezzük a másik lapot, rákenjük a maradék lekvárt és megszórjuk kekszmorzsával. A tojásfehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, majd amikor már a hab félig felverődött kisebb adagokban hozzászórjuk a porcukrot és kemény, fényes habbá verjük. A habot rákenjük a lekvárra, a tetejét pedig berácsozzuk a tésztarudakkal. A rudakat lekenjük enyhén felvert tojással és a sütőbe téve, kb 35 perc alatt megsütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!