Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipet só
Töltelék:
- 30 dkg szilvalekvár
- 20 dkg darabos, vagdalt dió
Tetejére:
- 1 tojás (lekenéshez)
- porcukor
A liszthez hozzáadjuk a csipet sót és a margarint. Az élesztőt egy kevés tejben (0,5 dl) egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk, hozzáöntjük a liszthez, majd a tojásokkal, a többi tejjel meg a cukorral összegyúrjuk. Letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, és még fél órát hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen nyújtani. Kettéosztjuk, az egyik felét fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a szilvalekvárral, megszórjuk a darabos, vagdalt dióval és szorosan feltekerjük. A másik tésztát ugyanígy készítjük el. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ízlés szerint elkészíthetjük más lekvárral is.
Jó étvágyat kívánok!
Váradi Gabriella receptje.