- 50 dkg liszt
- 1/2 evőkanál só
- 25 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- kb. 1- 1 , 5 dl tejföl
Töltelék:
- 1 kis pohár tejföl ( 140 g )
- kb. 20 dkg kockázott baconszalonna
- 3-4 konzerv ananászkarika ( lehet friss is )
- 20 dkg bármilyen reszelt sajt
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál oregano
- só, bors
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej – a kenéshez
- len / szezámmag – a szóráshoz
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, az olvasztott vajat és elkezdjük összedolgozni, majd annyi tejfölt adagolunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tejfölt ízesítjük, sóval, borssal, fűszerekkel. Ha a tészta megkelt, kétfelé osztjuk, kb fél cm – es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük tejföllel eloszlatjuk rajta a szalonnát, a lecsepegtetett ananászt és megszórjuk sajttal. Azután feltekerjük mint a bejglit és háromszög alakú szeletekre vágjuk. Így teszünk a másik tésztadarabbal is. A hajtoványokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egy fakanál nyelével a közepükbe mélyedést nyomunk, majd lekenjük a tojássárga és a tej keverékével és megszórjuk tetszés szerinti magokkal. Kb 20 percig pihentetjük, azután 180 °C – ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!