- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 3 dl tej
- 0.5 teáskanál sütőrum
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor /gyümölcscukorból/
- 8 dl napraforgó olaj
- 1 kiskanál gyümölcscukor az élesztő felfuttatásához
- 1 citrom, vagy narancs héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot és a reszelt citrom, vagy narancshéjat. Lágyabb tésztát kell kapnunk.Amikor összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Jó hólyagosra dolgozzuk ki. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától és már nem ragad a kezünkhöz. Duplájára kelesztjük. Amint megkelt a tészta, körülbelül 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig. Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdeni a sütést. Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni. Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk és úgy tegyük az olajba. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint tálaljuk (puding, lekvár, csokiöntet). 4 adag lesz belőle.
Mészáros Erika receptje.