Egyszerű, de nagyszerű édes élvezet. Eredetileg Svédországból származik, de manapság már egy népszerű lakberendezési áruházlánc ebédlőjének polcain is megtalálhatóak. Szerintem sokad magammal együtt itt találkoztam vele először. A svédek a „Punschrullar”-t kávézás mellé ajánlják, ami szerintem önálló desszertként, vagy akár gasztroajándékként is megállja a helyét. Sokféle infót összegyúrva készítettem el a saját kis marcipános tekercseinket. Kb. 20 db lesz ebből a mennyiségből.
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 2 teáskanál rum aroma
- 1 teáskanál vérnarancs aroma
- 5 dkg háztartási keksz apróra tördelve
- 5 dkg darált dió
- fél narancs reszelt héja (opcionális)
- 5 dkg margarin
A burkolathoz:
- 20 dkg marcipánmassza vagy fondant (cukormassza)
- pár csepp ételfesték (kedvünk szerinti színben)
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj
- szórócukor (opcionális)
Sütőt előmelegítem 180°C-ra, és egy kicsi tortaformát (bármilyen formát) sütőpapírral kibélelek. A tojásból és a cukorból habos masszát keverek, majd a kakaóporral elkevert lisztet apránként hozzáadagolom. Ezután a formába öntöm és 15 perc alatt készre sütöm. Amikor kihűlt a piskóta, kézzel szétmorzsolom és kedvem szerint ízesítem – aromákkal, kekszdarabokkal, dióval, narancshéjjal… A fentebb leírt hozzávalók a mi szájízünk szerint lettek megadva, ám Ti bátran kísérletezzetek! A lényeg, hogy a massza ne sikerüljön túl lágyra, és szépen formálható legyen. Kb. 2 cm átmérőjű hengereket formálunk, majd hűtőbe tesszük pár órára, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
A marcipánmasszába alaposan beledolgozzuk az ételfestéket, és kb. 1-2 mm vékonyra nyújtva beletekerjük az előzőleg meggyártott piskóta „hurkákat” :), ezután pedig 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéba mártjuk mindkét végüket, és zsírpapíros tálcára sorakoztatva hűtőben hagyjuk rádermedni. Cukorgyöngyökkel csinosíthatjuk tovább a csokivégeket, de ez igazán csak opcionális.
Mignon kapszlikba csücsültetve, szép díszdobozba téve, remek gasztroajándék válhat belőle!
Rolnizásra fel!!! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.