Nem lehet megunni a sütőtökös recepteket, íme ezekből egy újabb példa… 😉
- 30 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 mokkáskanál aszkorbin (por alapú C-vitamin)
- 1 dl langyos tej
- 1-1 csapott teáskanál só és cukor
- 3 dkg puha vaj
- 1 dkg friss élesztő
- 12 dkg sütőtökpüré (sült sütőtök belseje kikaparva és turmixolva)
Langyos tejben elkeverjük a cukrot és sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, az aszkorbint, és elmorzsoljuk a vajjal és a sütőtökpürével együtt. Hozzáadjuk a
lisztes keverékhez a felfuttatott élesztős tejet. Puha lágy tésztát kapunk, amit ha túl lágynak érzel, tegyél hozzá még egy kevés lisztet. Jól átdolgozzuk a tésztát, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Amikor szépen „megnőtt” a tésztánk, 8 kis gombócot formálunk belőle és kedvünk szerint formázzuk. Kétféle formázási technikát alkalmaztam, ha van kedved, próbáld ki te is!
Elsőnél a gombócokat éles késsel 8 cikkben kissé bevagdossuk, majd tenyerünk élét az asztalnak támasztva, újból gömb alakúra sodorjuk. A másodiknál hosszú kígyót sodrunk, majd laza csomót kötünk rá. A felülről kilógó részt a csomó alá középre benyomjuk. Az egészet megfordítjuk, és a most kiálló részt szintén aláhajtjuk középre a másik oldalra. Kisujjal egy kissé benyomtam középen, ide került a tök szára. Mivel kifogyott a titkos ropiállomány is idehaza, így száraz tésztával oldottam meg a „tök szárát”. 🙂
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Addig a zsemlék még kelnek egy kicsit (kb. 10 perc), lekenegetjük őket tejjel és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük a sárga kis tököcskéket.
Nagyon finom lekvárral, vajjal, felvágottal… Másnap uzsira a suliba is csomagolhatjuk szendvicsnek.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.