Kb. 20 db lesz ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2,5 dkg porcukor
- csipet só
- 7,5 dkg hideg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 15-20 dkg áfonyalekvár
- 1 citrom reszelt héja
- csipet fahéj
A pite kenéséhez:
- 1 tojásfehérje enyhén felverve
Szükséges még:
- olaj a kisütéshez
A lisztet a hozzávalókkal puha tésztává gyúrom és egy órahosszára hidegre teszem. A lekvárt, a citromhéjjal és fahéjjal összekeverem, ez kerül majd a tészta közepébe. Az egy óra elteltével a tésztát vékonyra kinyújtom, kör alakú kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom és tojásfehérjével lekenem. A tészta közepébe teszek egy kis kupac lekvárt, majd félbehajtom és rányomom jól a két szélét. Villával kicsit megmintázom a széleket, és forró bő olajban pirosra kisütöm. Fahéjas porcukorral meghintem.
Nagyon finom, gyors, egyszerű pite.
Domján Mária receptje.