- 3 dl (édesítetlen) fehér szőlőlé vagy almalé
- 5 dl magtalan fehér mazsola
- 5 dl mazsola
- 2 dl kimagozott apróra vagdalt datolya
- 4 dl szárított apróra vagdalt ananász
- 4 dl szárított apróra vagdalt kajszibarack
- 1,2 liter finom rétesliszt
- 2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál őrölt kardamom
- 4 dl vaj
- 3 dl méz
- 10 tojás
- 2 evőkanál vanília
- 4 dl durvára darált mogyoró
- 2 dl durvára darált dió
Ünnepi alkalmakra szeretek a családnak és a barátainknak gyümölcsös süteményeket küldeni, így ez a recept nagyobb mennyiségre szól. Ám a hozzávalók mennyisége arányosan csökkenthető, ha csak egy vagy két cipóra van szükség. Egy nagy rozsdamentes fazékban melegítsük az első hat hozzávalót (a gyümölcslevet és a szárított gyümölcsöket) kb. 5 percig, majd tegyünk egy fedőt a fazékra és áztassuk a gyümölcsöket 12-15 óra hosszat. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Szitáljuk át egyszer a finom réteslisztet, majd a maradék száraz hozzávalókkal (a diót és a mogyorót kivéve) szitáljuk össze még egyszer. Egy nagy tálban keverjünk krémet a mézből, a vajból, a tojásokból és a vaníliából. Ezután keverjük ebbe bele először a lisztes, majd a gyümölcsös keveréket, végül pedig a diót és a mogyorót. Osszuk szét a tésztát három, olajjal jól kikent és sütőpapírral kibélelt cipósütő tepsibe és két, kiolajozott piskótasütő serpenyőbe. Valamennyit 3-3,5 óra hosszat süssük, amíg el nem készül. Hűtsük le őket, csomagoljuk fóliába és tegyük félre hűvös helyre.
A kész cipókat le is fagyaszthatjuk. Végül is öt, kétféle alakú ünnepi süteményhez jutottunk.
Lahi receptje.